Geocachingturné i Västergötland

Av diverse anledningar blev det en del bilåkande genom Västergötland under helgen, och som en åtminstone halvnaturlig följd loggades lite geocacher.

Jag hade bestämt mig för att inte logga något utmed E20, eftersom det är trevligare att göra det tillsammans med sonen nästa gång vi åker till Göteborg, så första stoppet var i Askersund, vid hembygdsgården. Där hade man ankor, och om man skall tro loggarna så går det även att äta goda luncher, det provade jag dock inte.

Karlsborg var övernattningsmålet, så där blev det mest gjort. Jag kom fram vid trettontiden och höll på att få spel eftersom det satt stora affischer uppe om dansband och allsång precis utanför hotellet. Inte riktigt vad jag hade tänkt mig, planen var ju att få sova ordentligt, nu när sonen var hos mormor…

Hotellrummet var i alla fall helt okej, duschen var varm, och när jag väl hade gömt metallbiten som folk envisades med att ställa upp branddörren med (!) för att ventilera korridoren, så hördes inte dansbandet in. Däremot var det en hel del glada människor som rännde i korridoren och bankade på sina kompisars dörrar mitt i natten, så sömnen blev det lite si och så med ändå.

Vem kan motstå en sådan här skylt? Inte jag i alla fall, så givetvis klättrade jag upp på muren.

Om jag minns rätt är detta ”insidan” av officersmässen. Idyllen bedrar, precis bakom ryggen på mig huserade ett gigantiskt tivoli med hoppborg samt en marknad av olympiska proportioner. Karlsborg skall uppenbarligen (vilket man hade kunnat räkna ut med ena handens lillfingernagel) avnjutas när det inte är semestertider.

Fallskärmsjägarskolans läger ligger precis vid Vätterns strand, utanför fästningsmurarna, och är värd ett besök. Förutom en mycket välskött park finns det ett par monument över 25- och 50-årsjubileerna, samt en lätt humoristisk ”grav” för Sprängar-Jim som kunde sin materiel till 99%.

Fortsätter man ut på Vanäs udde passerar man denna underliga manick, som verkar vara någon sorts vinsch.

Ute på udden ligger också det gamla garnisonssjukhuset, helt öde. Byggnadernas yttre är förvånansvärt välbehållet, trots att det inte används till någonting och insidan verkar vara lite si och så.

Just den här dagen verkade det vara omåttligt populärt att köra förbi sjukhuset, trots dess något avlägsna läge. Under tiden som jag gick förbi kom det fyra bilar varav en tysk.

En gång i tiden fanns det tåg till Karlsborg, det var ju här vi skulle kraftsamla oss mot Stormakt Röd. Järnvägen dog dock tågdöden, och idag är det någon sorts servering i stationen, det satt ett glatt gäng medelålders herrar och ölade där. Rälsen är stundom överväxt, stundom överasfalterad, och kontaktledningarna har förhoppningsvis gått ett bättre öde till mötes än stolpskeletten som fortfarande står kvar.

På väg till en gammal bunker passerade jag kyrkogården. Här pratade jag ett tag med en äldre herre som var bekymrad för bygdens framtid i dessa försvarsnedläggningstider.

Självporträtt framför bunker.

Tittar man noga kan man se den lede fi smyga genom gräset vid flygflottiljen, det står en pappfigur en bit bort.

Flottiljen, F6, lades ner 1994, samma år som jag muckade från F7. Jag har svaga minnen av att det gjordes när jag fortfarande låg inne. Kvar finns en A32 ”Lansen” på en pinne, och minnesstenen över de som stupat i flygtjänst.

Enligt Wikipedia hade F6 precis byggt ett nytt flygledartorn, och därmed bevisades åter igen att det farligaste ett regemente kan göra är att bygga nytt, i Norrtälje hade man byggt nya miljöklassade skjutbanor och en ny matsal precis innan nedläggningen.

Större delen av dagen i Karlsborg gick i regnets tecken, men det lättade upp framåt kvällningen. Det hade dock varit lite trevligare om inte ekot av allsång och dansband hade spridit sig över vattnet.

Hotellrestauranten gick ju inte att vara på, på grund av dansbandet, och stället jag hade planerat att äta på var abonnerat, så det blev en stabil icamiddag, GI-sallad med fullkornspasta som var precis lika äckligt som jag mindes, men det fanns inget annat, kompletterat med en brieost, ett par kycklinglår och en Old Speckled Hen.

På väg hem stannade vi och avnjöt en gourmetlunch bestående av tunnbrödsrulle med miniköttbullar (”mexikanska”) och västkustsallad.

Nästa dag var det tillbaks till Karlsborg igen, och sedan bar det vidare mot Floby. På jakt efter en cache hamnade jag lite snett, och fångade en milsten på bild.

Även söndagen var regnig så det räckte och blev över. Vid Lyrestad stannade jag och tittade på Göta Kanal, det var inte så mycket att se, men nu är det gjort. Jag rekommenderar dock att man inte gör det på väg norröver, det var extremt otrevligt att ta sig ut på E20 igen med en vänstersväng i semestertrafiken.

Sista anhalten innan hemkomst var Borasjöns rastplats strax söder om Örebro, som vi har spanat på i åratal utan att stanna. Det visade sig att det ligger en klosterruin precis brevid rastplatsen, antingen går man genom skogen dit, eller så fortsätter man ett par hundra meter och svänger in till klostret direkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: