Igelbäcken – Skogen nära Kista

En förbluffande kort sträcka söder om Kista centrum hittar man Igelbäckens naturreservat, med flera intressanta sevärdheter och framför allt massor av trevlig natur inom ett stenkast från kontorslandskapet. För den som är lagd åt det hållet finns det även ett antal geocacher. Med närheten till Kista är det lätt att parkera eller ta sig hit kollektivt.

På väg till reservatet passerar man Ericssons ”Tower Tube”, inte en skorsten som man kanske först tror, utan ett nytt sätt att bygga radiobasstationer för mobiltelefoni. Tower Tube kombinerar antenn, hus, skalskydd och kyla på ett listigt sätt. Dessutom är den billigare att bygga än vanliga antenner.

”Bakom” Tower Tube i bilden, på andra sidan Kymlingelänken, ligger brukshundsklubbens träningsyta, bara något tjugotal meter från motorvägen. Jag tycker det är lika otrevligt att se den varje gång, hundar skall inte vara så nära bilar utan staket emellan.

Nästan framme vid Igelbäcken ligger den övergivna Kymlige tunnelbanestation, som byggdes halvklar men inte färdigställdes då planerna för området ändrades. Tur är väl det, hade det gått som tänkt så hade det legat kontor och betonglägenheter här istället för skog.

På bilden ser man vad jag tror är den tänkta nedgången, det verkar ligga ett plåtlock under gräset mellan stenramen. Antennen står det Telia på, antagligen en radiolänk till mobiltelefonin i tunneln.

Jag filmade ett tåg som åkte förbi, mest för att se hur kvaliteten på filmen blev med digitalkameran, helt acceptabelt resultat tycker jag. (Youtube)

Området är ett populärt motionsområde, trots den för Sverige höga temperaturen (~ 30 grader) var det gott om medelålders motionärer i spåren.

Jag hade inte klarat mig utan vätskesystemet, trots att promenaden var i lugn takt och bara drygt en timme. Ingen av löparna verkade bära på någon form av vätska, hur de klarade sig förstår jag inte.

Kista science tower inkräktar på naturupplevelsen. Hade tornet inte funnits så hade illusionen av orörd natur varit nästan perfekt.

”Civilisationen” gör sig också påmind i form av tunnelbanebron som går från Kymlingestationen och vidare söderut mot Hallonbergen.

Mellan Hallonbergen och Kymlinge ligger motionsspåren i Ursvik, till exempel ”Ursvik extrem”, som är brutalt kuperad. Det ligger ett antal geocacher utmed spåret, och det var en utmaning att gå vissa sträckor, jag vill inte ens tänka på hur det måste vara att springa det.

Posted by Picasa
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: