Potatis

I dagens GP kan man läsa att organisationen Svensk Potatis anser att
” – Vi har minst en generation skolungar vars intryck av potatis förstörts av att den behandlats illa i skolköken”

och det är ju inte något jag tänker säga emot.

Potatisen i skolan på 80-talet var under all kritik, luktade konstigt, transportskadad under utkörningen med taxi från centralköket, smakade lim, och under skalet hittade man både det enda och det andra.

Vi brukade, såsom de listiga sjuåringar vi var, dela potatisarna på hälften och sätta fast dem under borden istället för att äta dem. Man blev ju tilldelad mat och ve den som inte åt upp allt.

Ibland funderar jag över vad som hände senare under kvällen, ramlade alla potatisar samtidigt, eller hade de en potatisstädpatrull som gick runt och petade loss dem? De satt nämligen aldrig kvar dagen efter. Städaren måste dessutom ha sympatiserat, vi hade ju bestämda platser i matsalen, så att hitta den skyldige måste varit ovanligt lätt om man verkligen ville.

På mellanstadiet rasade debatten i Hem & Skola om huruvida man skulle få skalad potatis eller oskalad. Det slutade med ett experiment där de köpte in stora mängder konserverad potatis, och jag misstänker att de kokade den i spadet den kom i, för det smakade ronk, som man säger i de finare salongerna.

Givetvis förekom även ”fakta” i diskussionerna, nämligen att oskalad potatis är nyttigare än skalad eftersom vitaminerna sitter under skalet. Jag minns att min mor förgäves argumenterade att två skalade potatisar som äts är nyttigare än en oskalad som kastas, men på det örat lyssnade ingen, och potatisterrorn med undermåliga knölar gömda under skal fortsatte.

Vilket leder till poängen med den här postningen, nämligen att det inte är någon större skillnad mellan skalad och oskalad potatis. Om man slår upp näringsvärdena för kokt skalad respektive kokt oskalad potatis, ser man att det i princip enbart skiljer i C-vitaminmängd, vilket ju är naturligt då C-vitamin är vattenlösligt. Dock är det inte större skillnad än att två potatisar istället för en kompenserar för det.

Sanningen var väl i vanlig ordning att det var jobbigt att skala och att det kostade pengar. Att kastad mat är en ännu större förlust verkade ingen vilja inse.

Referenser:

Med skal: http://web.archive.org/web/20040709113558/www.jdhodges.com/nutritional-information/food-11365/

Utan skal:
http://web.archive.org/web/20040711053601/www.jdhodges.com/nutritional-information/food-11367/

Ett svar to “Potatis”

  1. […] har tydligen även livsmedelsverket kommit fram till det vi redan visste, nämligen att  den gamla 70-talssanningen ”potatis är nyttigare med skalet på” är […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: