Förodling av växter

minidrivhus, originally uploaded by K.Wiklund.

För första gången någonsin har vi lyckats förodla växter inomhus. Det verkar finnas fyra problem som vi till slut har lyckats lösa, i prioritetsordning:

1. För lite eller fel ljus
2. För lite näring
3. Fel temperatur
4. Bevattning

Om småplantorna får för lite ljus kombinerat med för hög temperatur så växer de för fort på höjden, de söker sig mot det lilla ljus de har och blir långa och spinkiga. Sedan går de av och dör.

Uppe vid 60:e breddgraden där vi bor så kommer det inte tillräckligt med ljus genom fönstren förrän tidigast i slutet av maj, och då är det för sent för att få effekt i odlingen, då kan man lika gärna plantera i växthuset och använda extra isolering nattetid eller någon sorts värmekälla.

Vi har skaffat minidrivhus med värme i botten, det fungerar relativt bra, utom den där natten i april 2008 då det blev 16 minus ute.

Problemet är dock att till exempel tomaterna inte börjar sätta frukt förrän i september om förodlingen startar när det är tillräckligt frostfritt ute…

Alltså måste man i princip odla inomhus, och därmed tillsätta ljus, och helst på ett relativt effektivt sätt. 400W kvicksilverlampa är inte attraktivt, dels blir det för varmt, dels blir man ruinerad av den, 9.6 kWh per dag (24 h/dygn). Först gjorde vi försök med lysdioder. Det fungerade inget vidare, antingen var de för svaga eller så var det fel spektrum.

Sedan provade vi att använda en lysrörsskrivbordslampa som belysning över minidrivhusen när vi åkte bort en vecka, det fungerade bra, men då var plantorna redan ett par centimeter höga efter att ha stått i växthuset och växt upp. Ett försök med ärtor visade att den inte var tillräcklig för att förhindra spinkighet vid nyuppdragning.

Av en händelse råkade vi ha en lysrörsbaserad bygglampa från Clas Ohlson (de verkar listigt ha slutat sälja dessa nu…) som var av ungefär samma storlek som ett minidrivhus. Dessa visade sig vara perfekta att odla med. 2x18W kompaktlysrör = 36W eller 0.86 kWh/dag om man kör dygnet runt.

Så ut med minidrivhusen i garaget, och lite listiga träpinnar att lägga belysningarna på, och sedan var problemet löst, perfekt resultat. Belysningen är på timer, och går ungefär 16 timmar per dygn.

3 svar to “Förodling av växter”

  1. […] tidens framgång med belysning och förodling har fått mig att fundera på det igen. Tanken är att ha ett semi-slutet system som minimerar […]

  2. […] vore förvisso intressant att prova, men med tanke på att kompaktlysrör fungerar utmärkt tror jag inte att jag orkar bry mig, de ger ett tillräckligt effektivt resultat utan att jag […]

  3. […] Planterade om gurkorna i torvkrukor i ett eget kallare minidrivhus som får stå med ljus men inte värme för att de inte skall växa för fort. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: