Växtbelysning med lysdioder

Att använda lysdioder för att dra upp plantor är en attraktiv idé, dels drar de lite ström i förhållande till andra alternativ, dels genererar de ljus i väldefinierade delar av spektrumet och bör därför gå att få väldigt effektivt anpassade till växternas upptagning.

Chlorophyll_ab_spectra[1]

Klorofyll absorberar ljus primärt i två toppar, så planen var att leta reda på lysdioder som precis passade in på dessa toppar och därmed maximera nyttan. (Bild från Wikipedia)

Lite litteraturstudier visade att det borde gå att använda röda lysdioder.

Alltså åkte etsutrustningen fram och en lampa byggdes ihop av 18 röda lysdioder (datablad som pdf) vilket gav totalt 18 cd i området kring 643 nm. Detta motsvarar ungefär den röda toppen i klorofyll B. Vita och blå lysdioder var fortfarande ganska dyra 2006, så det hade varit attraktivt om det gick att använda enbart röda.

7d7416eff499211386c5d480ba8457cd[1]

Det fungerade inget dock vidare. Växterna (sallat) grodde och blev spinkiga, precis som om de inte hade något ljus alls. Min teori var att ljuset antingen var för svagt eller att det låg fel i spektrumet.

Lite mer grävande på internet senaste året verkar bekräfta spektrumteorin, det verkar som om det blå ljuset används för att göra plantorna kraftfulla.

Det vore förvisso intressant att prova, men med tanke på att kompaktlysrör fungerar utmärkt tror jag inte att jag orkar bry mig, de ger ett tillräckligt effektivt resultat utan att jag behöver mecka själv.

Klorofyll absorberar ljus primärt i två toppar, så planen var att leta reda på lysdioder som precis passade in på dessa toppar och därmed maximera nyttan.

Chlorophyll_ab_spectra[1]

Ett svar to “Växtbelysning med lysdioder”

  1. […] attraktivt, dels blir det för varmt, dels blir man ruinerad av den, 9.6 kWh per dag (24 h/dygn). Först gjorde vi försök med lysdioder. Det fungerade inget vidare, antingen var de för svaga eller så var det fel […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: