En samhällelig gärning

Ungdomsfylla är enligt alla som begriper sånt där en farlig grej som måste motverkas, men oavsett vad staten gör så får nog fan barnen tag i sprit ändå.

När jag var liten, någon gång förra årtusendet, så fanns det en otäck produkt som hette mellanöl som såldes i mataffärerna.

Mellanölet sades leda till allehanda förfall, ungdomsfylla och graviditeter, så man såg till att ta krafttag och skickade in det på systembolaget så att ungdomen fick nöja sig med att få starköl utköpt av sina kompisar istället. För naturligtvis var det ingen som köpte det svagare mellanölet när det ändå skulle langas.

Sedan, under 90-talet ”uppfann” man groggen igen, tappade den på flaska och kallade den för alkoläsk. Den var så farlig att systemet ursprungligen vägrade sälja den!

Efter att systemet tvingats sälja alkoläsk så blev sliskigt klägg populärt i riket, och så kallad ”cider” dök upp på marknaden. Eventuella personer under 35 som läser detta kanske inte vet om det, men riktig cider smakar inte skumbanan och är inte en s.k. ”musöppnare”.  (Det är en term som sägs ha använts av Råd & Rön i en recension enligt insatta källor och därmed får anses vara fin nog att använda även på Internet. Har dock inte kontrollerat det själv).

För att stävja bruket av ”cider och blanddrycker” så vill vissa, tex UNF, att man inför en ciderskatt.

UNF vill dessutom att folkölen skall flyttas från affärerna till systemet, precis som mellanölen för 30 år sedan.

Båda ”åtgärderna” är ju vackra tankar, men ärligt talat, vad kommer att hända i verkligheten?

Att höja skatten kommer bara att öka smugglingen eller föra över supandet till andra varor. Jag känner personligen folk som drack rödsprit på gymnasiet för att de tyckte att folkisarna var för dyra, och det sägs ju finnas folk som dricker Parador på fullaste allvar långt upp i vuxen ålder.

Att flytta in folkölen på bolaget kommer bara att ge en alkoholhaltsväxling. Vem fan ber någon köpa ut folköl när de ändå måste gå till bolaget? Tro mig, att någon måste langa är INGET hinder för ungdomen.

Så…

Vad skall man då göra för att få kidsen att sluta dricka?

Lätt.

Hitta på något som är enklare att få tag i, billigare, inte behöver bortförklaras hemma hos morsan eller för snuten, och ger en jävla cred efter alla skriverier i tidningarna, och som DESSUTOM har åldersgräns på Ica och Konsum.

Energidryck!

Idag, när jag gick från jobbet, så stod de där. De tuffa grabbarna. Mitt i gallerian under skoltid. Inget snusande, inget rökande, men ett coolt grepp om var sin burk energidryck.

Ica och Konsum har med andra ord lyckats med det som staten inte har klarat av på säkert 100 år, få barnen sluta med spriten.

Länge leve den fria marknaden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: