Fotoarkiv

För ett par år sedan insåg jag att mitt fotoarkiv höll på att svälla över alla kanter och började leta efter alternativ.

Att ha alla bilder i listigt namngivna kataloger (bilder1, bilder2, …, bilder 4711) fungerade inte längre, helt enkelt. Det fungerade nästan på den tiden man fotograferade fotokemiskt och scannade. (Nej! Inte ”analogt”. ”Analogt” är inte motsatsen till digitalt. )

Picasa var första försöket.

Det fungerade väl hyfsat, men hade den lilla egenheten att all metadata tappades bort ifall man startade det när det inte hade kontakt med disken / servern som bilderna låg på. Alltså fick man mata in och in och in och om och om igen, hela tiden.

Picasa är flångbra i övrigt, för att vara gratis. Det fungerar även med Linux numera.

Minns inte exakt varför jag tröttnade på Picasa, jag hade en hel del rätt händiga templates till websidegeneratorn och var i snitt ganska nöjd, men det var antagligen delvis för att jag bytte till en linuxbaserad laptop privat och ville ha en lösning som fungerade med att ha filerna på min filserver istället för på datorns lokala disk.

Laptopdiskar bör man ju som alla vet lita på för lagring ungefär lika mycket som man litar på en utsvulten hangarhund i ett daghem.

Digikam borde ha varit andra försöket.

Digikam har i stort sett alla fitjurs man behöver. Dock inte i den versionen som fanns färdigbyggd till Debian, som jag körde på min linuxlaptop.

För att kompilera den nyaste versionen av Digikam behövdes en nyare version av KDE, KDE4 istället för KDE3. För att få in KDE4 på laptopen var man tvungen att ställa in något beta-aktigt. Då fastnade apt i vinkelvolten.

Efter att ha övertalat laptopen att det inte är en bra idé att avinstallera ”init” gav jag upp försöken att få den att köra en nyare version av Digikam och började leta efter något annat.

Adobe Lightroom gjordes det ett försök med någon gång också, verkar det som. Det ligger nämligen kvar en utgången demoinstallation på hustruns windowslaptop.

Minns inte exakt varför jag sågade lightroom. Just då så gav det troligtvis inte så mycket mervärde utöver Picasa, det lagrar metadata på lokal disk och fungerade därmed inte vidare bra som långtidslagring och index. Min filserver har redundant disk och backup, det har inte min laptop.

Jag har ett svagt minne av att lightroom ville importera alla bilder in i någon mystisk katalog-databas också, men jag lyckas inte hitta något om detta när jag söker efter det, så det stämmer nog inte. Det kan ha varit så enkelt som att den åt upp allt mitt diskutrymme.

ViewNX från Nikon följde med kameran. Det har faktiskt inte en enda av egenskaperna som beskrivs på produktsidan, utan är så  bizarrt långsamt att det är oanvändbart. Ett tag använde jag det för att se vilka bilder jag hade behandlat med Capture NX i en katalog, men man kan ställa om Adobe Bridge att visa senaste mjukvaran som pillrade på bilden istället, problemet löst. Jag har funderat rätt mycket på hur Nikon har fått ViewNX så långsamt, men jag kan inte komma på något bra svar.

Så vad blev resultatet då?

Jag lyckades formulera en del krav på ett fotoarkiveringssystem:

 • Det skall vara lätt att hitta bilder i det via någon sorts sökfunktion
 • Man skall kunna skriva kommentarer på bilderna som kan sökas igenom och exporteras till webben
 • Man skall kunna sätta ”tags” på bilderna för att lättare hitta grupper av foton
 • Bilderna skall sparas i originalformat och kunna konverteras till diverse format av systemet, utan att använda tredjepartsmög
 • Metadata skall sparas på ett sätt som gör att den inte låses in, dvs det skall inte vara ett proprietärt odokumenterat format
 • Undvik användning av stand-alone-databas (ex mysql)
 • Versionshantering av bilder så att man inte skriver över originalbilden
 • Automatiserad uppladdning av bilder till Flickr, Picasaweb, Off-site-backup, bloggar, osv
 • Webinterface, för att kunna användas från flera olika datorer, ha all info på servern, nås från jobbet, osv

Web-baserade fotoarkiv finns det tolv på dussinet. De flesta uppfyller ganska många av kraven, men föll på att de var knepiga att installera, slutade supportas för 2 år sedan, inte fungerade med något annat än Linux 4.18 beta, eller vad nu senaste versionen heter, osv osv.

Alltså blev det att bygga en prototyp på ett eget system, eller ett fulhack som det heter på fackspråk. Alla jag känner har hamnat i samma situation, något suger med samtliga tillgängliga fotoarkiveringssystem, så man skriver ett eget. Det är en yrkesskada.

Bara för att nämna det, folk brukar fråga, jag funderade ett tag på att använda till exempel ”git” för att göra versionshantering och vara nöjd sedan, men det avfärdade jag ganska snabbt, eftersom det i så fall hade inneburit att versionerna av foton hade låsts in i ett mystiskt databasformat och inte gått att ta rakt av från filsystemet.

Så det var bara att sätta igång med vansinnet och programmera.

I princip har jag lyckats uppfylla samtliga krav, så här 17 månader senare.

Versionshanteringen fungerar, man kan söka osv. Det har tillkommit lite features efter hand, den klarar av att hantera filmer från alla kameror utom mobilen, eftersom 3pp-formatet inte stödjs av ffmpeg under Solaris.

Det som inte fungerar fantastiskt bra är webdav. Jag använder en ”vanlig” dav-modul, men det hade ju varit fint med en specialare som kunde sköta versionshanteringen automatiskt, som ett interface rakt in i databasen mer eller mindre. Det lär jag dock aldrig orka bygga.

Vad blir slutsatsen då?

Jo, normala människor rekommenderar jag Picasa till. Det är gratis och lättanvänt.

Jag rekommenderar definitivt inte att man skriver sitt eget arkiv eller än värre anlitar någon att göra det.

Om man räknar med en timmes arbete per incheckad ändring, så har det kostat cirka 250 timmars arbete att bygga, och med normala konsultpriser blir det runt 200 000 kronor. Att jämföra med 3000 för Lightroom eller noll kronor för Picasa.

Jag är dock extremt nöjd med mitt hembyggda system som gör i stort sett exakt det jag vill, effektiv slutförvaring av stora mängder fotografier.

2 svar to “Fotoarkiv”

 1. Lars Neaqnder Says:

  Hej
  Sitter med samma funderingar som du beskriver om arkivsystem för foton. Jag vill ha ett så framtidssäkert arkiv för mina foton som det går.
  Funderar på att bygga ett eget system då jag inte vill ha metadata i en databas.
  För att få ett enkelt system så tänkte jag att bild- och metadatafil har samma namn men med olika extension.
  Kataloger för olika ”album”.
  I metadatafilen kan jag skriva in metadata, taggar och kommentarer m.m.
  Metadatfilen skulle ha något enkelt xmlformat.
  För att söka och presentera bilderna tänkte jag använda PHP-skript.
  Skripten skulle även kunna göra indexfiler på taggar odyl.

  Frågan till dej är om du känner till något liknande system ?
  Finns det att hämta/köpa så kommer jag att göra det i första hand.

  Hälsningar
  Lasse

  • Kristian Says:

   Nej, jag har inte koll längre, slutade leta så fort mitt ful-hack blev stabilt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: