Att få paket på landet

Vi bor en bit ut från Byhåla, och har därmed en postlådeadress. Detta ställer till med vissa intressanta problem.

IKEA och Björkmans i Uppsala hittar, det imponerar. Bussgods lämnar av på lokala macken, och Schenkers ”privpak” kan man ofta styra om till ICA vid jobbet. Cred!

Övriga tycker vi inte jättemycket om.

UPS brukar vi få ett vykort av där det står ”vi försökte köra ut till er men ni var inte hemma”. Vad det egentligen betyder är ”ring oss, vi fattar inte ett skvatt”.

Så då ringer man UPS och är lite lagom irriterad:

– Hej, ni har ett paket till mig med nummer 1234567.

– Ja, vi behöver en leveransadress.

– Postlåda 1234 Byhåla

– Jo, men vi behöver en gatuadress.

– Det är leveransadressen, men visst. Riksväg 76. Blev det lättare nu?

– Näää… öh.VA?!?

– Ni kan leverera till jobbet istället, om ni vill. Det ligger i Stockholm

– Tack, tack!

Ett ytterligare problem med UPS är att de skickar tillbaks paketen efter fem dagar. Så har man inte räknat med att få något med dem och är bortrest skickar de ut sitt vykort, det tar 2 dar, 3 dar kvar att ringa, sen är paketet på väg tillbaks till Tyskland igen.

DHL har vi en speciell kärlek till.

De lyckades till exempel skicka vårt växthus till Umeå genom att parsa postlådenumret felaktigt och tro att det var ett postnummer. Då färdas grejorna så här (bilden har jag sparat från deras godssökning):

Ungefär samtidigt körde de en reklamkampanj om att transportera gods över hela landet, men varför måste de ta det bokstavligt?

DHL har även en paketdistribution liknande posten/schenker med utlämningsställen. Dock har de en betydligt listigare lösning än något annat företag, de erbjuder nämligen leverans till det närmaste utlämningsstället och inte till mottagarens postort.

Detta betyder att vårt senaste paket hamnade i en helt annan Byhåla, man kör in i nästa län, passerar Ära och Redlighet, kör vidare mot Knutby och efter ett tag kommer man dit.

Hur gör man en sådan intelligent routning tro?

Jo, man tar den geografiska mitten av mottagarens postnummerområde och gör en fågelvägssökning för att hitta närmaste utlämningsställe. Åtminstone enligt killen på DHL som tog emot mitt samtal. Som mottagare kan man sedan inte få paketet omdirigerat utan man måste vänta på att det går i retur till avsändaren.

Jag roade mig med att korspejla var de anser att vårt postnummerområde ligger, och det hamnade mitt i mörkaste banjolandet, invånare tre personer, en ko, och tre katter.

Schtabilt som fan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: