Effektiv vörtkylning utan att använda vansinniga mängder vatten?

Ibland brygger jag öl. En viktig del i detta är att koka vörten, dels för att smaksätta den med humle eller andra kryddor, dels för att diverse kemiska processer skall inträffa.

Efter kokningen skall vörten kylas, åter igen av flera anledningar, bland annat för att minska risken för bakterieinfektion, samt inte minst för att man inte skall ta livet av jästen när man skickar i den.

Ett vanligt sätt att göra detta är att hälla kallt kranvatten genom en kylspiral eller värmeväxlare som kyler vörten.   Den stora nackdelen med det är att man använder massor av kallvatten som rinner ut i avloppet.

Går det att göra på något annat sätt tro?

En idé jag hade var att montera en bilkylare med en stor fläkt bakom, och sedan leda ned det något svalare vattnet i en hink med isblock, frysta i mjölkpaket. Min kusin föreslog dock vad som verkar vara ett betydligt smartare alternativ, nämligen en bongkylare, som verkar vara kraftfullt mer effektiv än luftkylning.

Titta på länken för en bra genomgång av teorin, i korthet fungerar det genom att vatten avdunstar, vilket gör att systemet blir svalare.

Iväg till Biltema, och handla avloppsrör, lite slang, ett duschmunstycke, och sedan sågabyggatesta:

IMG_20140223_130242

Systemet drivs av en dränkbar 12-volts länspump som jag hade liggande från ett växthusprojekt.

Preliminärt verkar det fungera väldigt bra, jag hällde i ett par liter 45-gradigt vatten i botten och sänkte det till omgivningstemperatur (ca 25 grader vid tillfället) på runt tio minuter. Med isbitar i vattnet och en fläkt som ökar genomströmningen av luft i röret och därmed avdunstningen så borde det vara ännu mer effektivt. Planen är att testa skarpt i helgen, om jag lyckas böja till kylspiralen.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: