Död mans hand

Alla som har gjort lumpen borde ha råkat ut för klassikern ”död mans hand”, eller ”likfingrar” som den också är känd som: Halvupplösta korvar i vita bönor med tomatsås. Enligt sägnerna så innehåller burken fem korvar, vilket förutom det allmänt uppsvullna utseendet hos korvarna, skall vara anledningen till namnet.

Tyvärr har jag inte kvar någon guldburk med död mans hand i, de festade vi upp för flera år sedan, men jag har haft nöjet att provsmaka två moderna varianter senaste veckan:

 • The Full Monty –  Uttrycket är kanske mest känt som namnet på en strippfilm i Sverige, men det är även namnet på en konservburk med mystiskt innehåll, troligtvis för att det kan användas om en gigantisk frukost med extra allt.Enligt burken så skall den innehålla (lånat från Tescos beskrivning så jag slipper skriva själv) ”Baked beans in tomato sauce with pork sausages, potato chunks, button mushrooms, mini bacon steaks and a mini chopped & shaped beef & cereal cutlet.”

  Som den guldburksgourmet man är så konstaterade jag snabbt att allt extra bjäfs var helt oigenkännligt och innehållet var absolut i äkta likfingrars anda: totalt smaklöst och lite lagom kläggigt. Korvarna gick att känna igen, sedan fanns det någon sorts obeskrivbara klumpar. Baconsmaken hade definitivt tagit semester, och svamparna fanns kanske i närheten av fabriken.

  Vill du ha en nostalgitripp till den där fältveckan i Halmstad 1993 när det pissregnade och befälen hade ”glömt” isokärlen och ni fick leva på guldburkar enbart, så är detta produkten för dig. Det enda som kunde varit bättre hade varit om alla klumpar hade varit korvfärgade, men man kan ju inte få allt.

  + Totalt smaklöst
  + Lagom schlemmiga korvar
  + Riktig plåtburk som man behöver använda våld för att öppna
  – Innehåller o-korv och o-bönor

  Fyra halvfigurer av fem möjliga.

  imageimageimageimage

 • 24 hour meals ”korv med bönor” – Denna verkar av oklara skäl ha slutat produceras, jag misstänker att det beror på att dagens ungdom inte uppskattar likfingrarna lika mycket som vi åldringar. Antagligen ett bra beslut rent affärsmässigt och för den allmäna moralen, men lite lessen i ögat blir man ju.Påsen jag hade turen att få smaka på gick officiellt ut någon gång under andra halvåret 2016, men i sann guldburksanda så verkar även dessa konserver oförstörbara trots att de kommer i plastpåse.

  Smaken var något syrlig – jag har dock inte börjat attackkräkas ännu, så jag antar att det inte var något som orsakats av att maten har blivit dålig. Snarare håller ju syra diverse otäcka bakterier borta. Även sältan var mycket kraftigare än hos ”the full monty”, och det är ju bra när man är i skogen.

  Bönorna var nästan av lite för god kvalitet för att passa i död mans hand, stora och fluffiga vita bönor. Korven höll dock ställningarna, och var precis så smaklös och svampig som den skall vara.

  + Exceptionellt slemmiga korvar
  + Mysko smak
  + Ätlig trots att den var minst ett år ”för gammal”
  – Påse och inte plåtburk, alldeles för lätt att öppna
  – För hög kvalitet på bönorna

  24 hour meals får därmed tre av fem möjliga halvfigurer för sina likfingrar.

  imageimageimage

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: