Att göra rent en Gaggia espressobryggare

Har du problem med att din Gaggia-espressomaskin inte riktigt ger samma tryck och vattenmängd som tidigare?

Troligtvis beror det på att den helt enkelt är smutsig.

För att göra rent behöver du:

  • Kafferengöringsmedel. En burk räcker en livstid om den förvaras rätt.
  • 5 mm insexnyckel och skruvmejsel pz1 – enklast är antagligen en minihylsnyckelsats, det gör det enklare att komma åt underifrån eftersom det inte är ett långt skruvmejselhandtag ivägen.
  • Ett par bunkar att slaska vatten med
  • En ny brygghuspackning, det är lika bra att byta den när allt är lossat.
  • En liten, lagom hård borste, att borsta rent gruppens insida med.

Börja med att lossa spridarfiltret genom att skruva loss skruven i mitten.  Det kommer sedan att se ut ungefär så här:

Använd sedan insexmejseln för att lossa spridarfilterhållaren.  Här finns det goda möjligheter att se hur äckligt och smutsigt det egentligen är, titta inuti skruvskallarna och se om det sitter avlagringar av kaffeolja.

När spridarfilterhållaren är löstagen kokar du upp vatten i en rostfri kastrull, ställer den i vasken, lägger i alla delar du har tagit loss och som skall göras rena, och slår i någon matsked grupprengöringsmedel. Det kommer att skumma extremt mycket, så var försiktig och ha kastrullen i vasken. Passa på att göra rent portafilter och filterkorgar.

Spridarfilterhållaren är av aluminium, det finns viss risk att den korroderar och blir gråsvart av grupprengöringsmedlet. Antingen bryr man sig inte, eller så byter man ut den mot en av rostfritt.

Tänk på att grupprengöringsmedlet är väldigt aggressivt, så var försiktig.

Kvar i maskinen ser du brygghuspackningen, pilla försiktigt loss den om du skall ha kvar den, eller vålda loss den försiktigt om den skall bytas ut.

Nu ser det ut så här:

För att nörda loss lite, här kan man se skillnaden mellan en E61-packning och en Gaggiapackning. Gaggiapackningen är bredare och har inga avfasningar:

Vänta ungefär 30 minuter. Häll sedan av grupprengöringsmedlet ur kastrullen och spola noga av alla delar med rent vatten. Tänk på att grupprengöringsmedlet är väldigt aggressivt, så var försiktig.

Nu har du ett antal förhoppningsvis väldigt rena delar. Passa på att titta på skillnaderna på över- och undersida på grejorna, inte så konstigt att de lätt kletar igen. Här ser vi översidan på spridarfilterhållaren, spridarfiltret, skruvarna och en gammal packning.

Packningen måste sättas tillbaks innan man sätter fast spridarfilterhållaren, åtminstone fick inte jag in den efteråt. Enklaste sättet är att använda sig av portafiltret, lägg packningen ovanpå portafiltret och trixa in det i apparaten. Vrid fast filtret som vanligt, så sätter sig packningen rätt.  (På bilden är det dock ett E61-filter.)

Montera sedan resten av delarna i omvänd ordning mot hur du tog loss dem.

Avsluta med att dra en fräsch espresso och njut!

8 svar to “Att göra rent en Gaggia espressobryggare”

  1. sara voxendal Says:

    Tack för en jättebra genomgång av rengöring! Mycket användbart. Undrar bara över att använda citroncyra…har läst att den förstör Gaggias vattenkokare som är av aluminium.
    Sara

    • Kristian Says:

      Att den är av aluminium hade jag inte reflekterat över.

      Bra påpekande, syra etsar mycket riktigt bort aluminium och dess oxid. Grävde lite vidare i detta och folk verkar ganska oeniga i vad som skall göras.
      Det som satte stopp i min maskin var för övrigt inte kalk, utan ”kaffeguck”, och vi har så kalkrikt vatten att det blir vita ränder i vattentanken. Givet detta kanske man kan låta bli att kalka av över huvud taget. Har sedan dess dessutom kört maskinen betydligt mer och längre än innan (det är min reservmaskin och jag har varit för lat för att laga den riktiga…) utan problem.

      Stryker avsnittet om avkalkning!

  2. Hej!
    Gaggia har ett eget avkalkningsmedel och är den som MÅSTE användas enligt Gaggia för att garantin ska gälla. Jag köpte tre påsar (kommer inte ihåg priset) men på förpackningen står det att den bara innehåller Tartaric acid. Tartaric acid är vinsyra på svenska och finns att köpa i kryddisken.

    Vinsyra kan användas som kopparrengöringsmedel och tom lösa upp koppar: http://sv.wikipedia.org/wiki/Vinsyra

    Jag är tämligen säker på att vinsyra i kryddisken är billigare än Gaggias eget avkalkningsmedel.

  3. Kristian Says:

    Funderar man lite över kemin mellan syror och aluminium så hamnar man i ett lite svårare träsk än att citronsyra etsar och vinsyra inte gör det.

    Tittar man i ”Handbook of corrosion data” (http://books.google.com/books?id=KXwgAZJBWb0C&lpg=RA1-PT902&ots=ReOSCoFv0f&dq=tartaric%20acid%20aluminum&pg=RA1-PT902#v=onepage&q=tartaric%20aluminum&f=false) så ser man till exempel att varken vinsyra eller citronsyra etsar aluminium i ”ambient” (vilket jag läser som 25 grader celsius) temperaturer.

    Dock är vinsyra enligt samma bok ”mycket korroderande” vid 100 grader, dvs temperaturområdet för en normal kaffebryggare.

    Om citronsyra står det att den inte korroderar vid ”ambient”, men att korrosionen höjs avsevärt vid högre temperaturer.

    Det finns även tabeller i boken, och vid 20-100 grader celsius anges aluminium vara resistent mot citronsyra.

    Korrosionsbeständigheten hos aluminium baseras på att aluminiumoxiden inte löses upp. Enligt http://www.corrosion-doctors.org/MatSelect/corraluminalloys.htm är aluminiumoxid stabil mellan pH 4-8.5.

    Det skulle med andra ord kunna vara så att gaggias lösning hamnar över pH 4 i brukslösning, men det är bara en spekulation. Lämnas som praktisk övning åt någon att mäta.

  4. Tack för en bra genomgång. Angående rengöringsmedel fick jag tips av en Gaggiaåterförsäljare att använda citronsyra. VEt inte om han var sugen att sälja en ny maskin åt mig:-) Det har dock funkat bra, hittils.

  5. Hej,
    Min Spridarfilterhållare sitter som berget. Några tips om hur man får loss den?

    Hälsn
    Tor

    • Kristian Says:

      Ingen aning tyvärr, jag har inte använt min bryggare på flera år så jag har inte behövt plocka isär den sedan jag gjorde postningen.

  6. Jag satte den under vatten i ett dygn och kunde sen bända loss den med en grov skruvmejsel

Lämna en kommentar